Vi får ofta frågor om våra tester; vi försöker att svara på så många som möjligt på denna sida. Om du har en fråga som inte finns med i listan nedan är du välkommen att kontakta oss per telefon eller skicka ett meddelande via vårt kontaktformulär.

Allmänt

När får jag mina resultat? Icon/Plus Created with Sketch.

Om du beställer ett test på vardagar får du hem testkitet redan nästa dag. Testningen tar några dagar från det att laboratoriet har tagit emot proverna. Hur lång tid det tar beror på testet, varje testsida kommer att identifiera hur lång tid testet tar. Om du behöver resultatet mycket snabbt kan vi påskynda testet mot en extra kostnad. För det prenatala faderskapstestet kan du ange detta under beställningsprocessen. Kontakta oss för alla andra tester.

Vad gör jag om den förmodade pappan inte kan eller vill samarbeta? Icon/Plus Created with Sketch.

Om den förmodade pappan inte vill eller inte kan delta i ett DNA-test kan andra ”indirekta” DNA-tester användas. Du kan sedan få ett mor/farföräldra-DNA-test, eller ett morbror/farbror- eller moster/fastertest. För pojkar eller män kan du även beställa ett Y-kromosomtest. Med vårt beslutsstöd kan du enkelt välja rätt DNA-test.

Vilka är riskerna för min baby/mitt barn? Icon/Plus Created with Sketch.

Nej, det finns inga risker! faderskapstest24.se faderskapstester är harmlösa för alla. Vid de flesta DNA-tester samlas endast kindslem in. Endast med ett prenatalt faderskapstest tas blod från mamman. Ett faderskapstest före födseln är ett icke-invasivt DNA-test, med absolut ingen risk för det ofödda barnet.

Måste man ta blod för faderskapstestet? Icon/Plus Created with Sketch.

Nej, för nästan alla våra tester räcker det med lite kindslem. Endast med ett prenatalt faderskapstest tas blod från mamman. Förresten, det finns absolut ingen risk för det ofödda barnet eftersom detta är ett icke-invasivt test.

Vad är skillnaden mellan 20 lokus och 25 lokus? Icon/Plus Created with Sketch.

Antalet lokus indikerar testets noggrannhet, lokus (lat.) betyder områden. Lokus (område) i detta fall är den fysiska positionen för en gen på en kromosom. Vid 20 lokus jämförs DNA:t på 20 olika områden. Vid 25 lokus jämförs DNA:t på 25 olika områden. Ju fler områden som jämförs med varandra, desto mer exakt blir testet. Vid en jämförelse av 20 lokus garanterar laboratoriet en säkerhet på minst 99,999 %. Vid en jämförelse av 25 lokus är säkerheten minst 99,9999 %. Om DNA:t inte matchar kan man med 100 % säkerhet bedöma att personerna som har testats inte är släkt med varandra.

Kan dina tester användas i ett rättsfall? Icon/Plus Created with Sketch.

Även om resultatet av ett sinnesfridstest är lika tillförlitligt som resultatet av ett rättsligt giltigt faderskapstest, känner vi inte till några fall där resultatet av ett sinnesfridstest har godkänts vid rättsliga förfaranden. Om parterna tar DNA:t själva, utan närvaro av en oberoende tredje part, kan domstolen eller den statliga myndigheten inte bara utgå ifrån att de inlämnade proverna kommer från rätt personer och att materialet inte har manipulerats. Markera alternativet ”rättsligt giltigt” vid beställningen om du vill vara säker på att du kan använda resultaten i en rättegång.

Kan jag ta ett faderskapstest under graviditeten? Icon/Plus Created with Sketch.

Ja, du kan göra ett prenatalt faderskapstest från och med den 7:e graviditetsveckan. För detta ändamål tas blod från mamman (av en läkare, sjuksköterska eller utbildad vårdpersonal). Blodet innehåller även det ofödda barnets DNA, som isoleras och sedan jämförs med DNA:t från den förmodade pappan.

Sekretess

Hur hanterar ni min integritet? Icon/Plus Created with Sketch.

Din integritet är lika viktig för oss som för dig, det är därför vi skyddar din integritet så mycket som möjligt. Din information kommer att behandlas konfidentiellt, noggrant och enligt ett strikt protokoll. Vi använder endast dina uppgifter för ändamålet för vilket du har gett oss uppgifterna. Vi lämnar endast ut dina uppgifter till tredje part om du har gett oss ditt samtycke till det. Vi agerar alltid i enlighet med kraven i den allmänna dataskyddsförordningen. Vill du veta mer om hur vi hanterar din integritet? Läs då vår integritetspolicy.

Vad kommer att hända med mitt DNA-prov? Icon/Plus Created with Sketch.

Laboratoriet lagrar prover för sinnesfridtestning i 6–8 veckor. Denna period är baserad på lagstadgade bestämmelser och standarder för ackrediteringsorgan. Laboratoriet lagrar prover för rättslig testning i 6 månader. Efter denna obligatoriska bevarandeperiod kommer dina DNA-prover att förstöras. DNA-prover kan inte användas för andra tester under denna period.

Vad händer med resultaten? Icon/Plus Created with Sketch.

Vi tar emot provsvaret från laboratoriet och skickar sedan resultatet vidare till dig. Vi gör detta på det sätt som du själv har angivit (per post, e-post eller telefon). Vi lagrar inte resultaten längre än vad som är absolut nödvändigt. Du kan läsa mer om detta i vår integritetspolicy. Laboratoriet har en säker dokumentförvaring, där testresultaten anonymiseras och lagras med serienummer. Resultaten lagras även digitalt, och förstörs professionellt efter den obligatoriska förvaringstiden, i enlighet med lagar, förordningar och industristandarder.

Samtycke

Krävs samtycke för att delta i ett faderskapstest? Icon/Plus Created with Sketch.

Ja, alla deltagare som deltar i ett DNA-test måste först ge sitt samtycke. När det gäller ett minderårigt barn kan en av föräldrarna eller det juridiska ombudet ge samtycke till att testet genomförs.

En av deltagarna vill inte samarbeta, finns det andra alternativ? Icon/Plus Created with Sketch.

Det finns andra (indirekta) DNA-tester som också kan användas, till exempel mor/farföräldratest eller ett morbror/farbror- eller moster/fastertest (båda på föräldrarnas sida). Däremot kan du även få ett syskontest, eller ett halvsyskontest. Ett Y-kromosomtest är tillgängligt för pojkar. Med vårt beslutsstöd kan du enkelt välja rätt DNA-test.

Kan jag också få ett faderskapstest anonymt? Icon/Plus Created with Sketch.

Ja, det kan du. Både fullständig och partiell anonymitet är möjlig, men bara vid sinnesfridtester. Kontakta oss om du vill ha mer information om anonymitet för tester.

Finns det någon åldersgräns för att ta ett faderskapstest? Icon/Plus Created with Sketch.

Ett prenatalt faderskapstest är möjligt från den 7:e graviditetsveckan till slutet av graviditeten. Du kan också ta DNA-prover från nyfödda och få dem undersökta. Så det finns egentligen ingen åldersgräns.

Testkit

Vad ingår i ett faderskapstest? Icon/Plus Created with Sketch.

Paketet du får från oss innehåller:

  • En manual
  • 4 sterila pinnar per deltagare
  • Ett litet kuvert för varje deltagare att lägga bomullspinnarna i
  • En kundsamtyckesblankett
  • Ett adresserat returkuvert

Hur lång är testkitets hållbarhet? Icon/Plus Created with Sketch.

Testkitet kan i princip förvaras i åratal.

Hur skickas ett faderskapstest? Icon/Plus Created with Sketch.

När du har beställt och betalat för valfritt test skickar vi paketet så snart som möjligt till dig. Om du beställer och betalar på vardagar före 17:30 får du det i princip dagen efter. Vi skickar testet i ett diskret och tomt paket som ryms i valfri brevlåda. Vi skickar det med posten så du behöver inte stanna hemma för det.

Kan jag fortfarande annullera faderskapstestet? Icon/Plus Created with Sketch.

• Du kan annullera faderskapstestet inom 14 dagar, men bara om du ännu inte har skickat proverna till laboratoriet. Om du redan hade testkitet hemma kan du inte lämna tillbaka det till oss. Vi kan inte återanvända paketet eftersom vi inte längre kan garantera dess integritet. I så fall får du det belopp som du betalat minus kr279,00 inom 14 dagar. Har vi inte skickat testkitet ännu? Då får du hela beloppet som du har betalat inom 14 dagar.

Kan jag även använda mitt eget material? Icon/Plus Created with Sketch.

Bara om det inte finns något annat alternativ, till exempel vid stor tidspress. Vi föredrar att du använder våra bomullspinnar. Huvudena på dessa bomullspinnar har utvecklats speciellt för att samla in DNA-material. Detta ökar chansen för ett framgångsrikt DNA-prov.

Hoppsan, något gick fel med insamlingen, kan ni skicka nya svabbar? Icon/Plus Created with Sketch.

Ja, vänligen kontakta oss så skickar vi nya bomullspinnar till dig mot en liten avgift.

Hur betalar jag för faderskapstestet? Icon/Plus Created with Sketch.

Det finns flera sätt att betala för faderskapstestet, du kan välja vilket alternativ du vill ha under betalningsprocessen. Vi kan inte påbörja testet förrän vi har mottagit din betalning.

Täcks ett faderskapstest av min sjukförsäkring? Icon/Plus Created with Sketch.

Nej, eftersom det inte är en medicinsk behandling.

Varför är ett rättsligt giltigt faderskapstest dyrare? Icon/Plus Created with Sketch.

För att undvika manipulation och påverkan genomförs ytterligare åtgärder i rättsligt giltiga tester. Som ett resultat ser proceduren annorlunda ut, och kostnaderna är något högre än med ett sinnesfridtest.

DNA-prover

Kan jag ta DNA-proverna själv? Icon/Plus Created with Sketch.

Ja, med våra sinnesfridtester kan du göra det själv. Paketet du erhåller från oss innehåller all nödvändig utrustning och en manual. Om du noga läser igenom den manualen och följer stegen exakt är DNA-insamlingen mycket enkel. Du får inte ta proverna själv för rättsligt giltiga prov. Detta måste göras av en oberoende tredje part (helst en läkare eller sjuksköterska). Om du beställer ett lagligt giltigt test från faderskapstest24.se får du ett paket med instruktioner och allt nödvändigt material.

Hur vet jag om jag har samlat in tillräckligt med DNA-material Icon/Plus Created with Sketch.

Om du följer våra instruktioner noggrant och noggrant gnuggar pinnen fram och tillbaka på insidan av kinden kommer det nästan alltid att finnas tillräckligt med DNA-material på pinnen. Om laboratoriet visar att provet inte innehöll tillräckligt med DNA, eller att provet var av för dålig kvalitet, så måste du ta ett nytt DNA-prov. Vi kommer att förse dig med ett nytt testkit utan kostnad, endast en gång.

Gör det ont att samla in DNA-material? Icon/Plus Created with Sketch.

Nej inte alls, inte ens på barn eller nyfödda bebisar. Du gnuggar helt enkelt bomullspinnarna som vi har skickat fram och tillbaka på insidan av munnen i 20 till 30 sekunder. På så sätt absorberar pinnen tillräckligt med kindslem för att utföra ett faderskapstest.

Hur länge kan du behålla DNA-prover? Icon/Plus Created with Sketch.

Efter att ha tagit DNA-provet med en bomullspinne kan det förvaras under goda förhållanden i ca 3 månader. Om du inte skickar svabbarna till oss direkt efter insamlingen måste du låta dem torka innan du stänger påsen. På så sätt finns det inget mögel på bomullspinnens huvud. Förpacka aldrig bomullspinnarna i plast! Om bomullspinnarna förblir våta och mögel utvecklas blir DNA-proverna oanvändbara.

Kan DNA-proverna användas för flera tester? Icon/Plus Created with Sketch.

Kontakta oss. Proverna används i princip endast till testet du har beställt. Men om alla är överens går det ibland att återanvända DNA-prover till ett annat test. Detta fungerar dock bara om alla är överens om det.

Tillförlitlighet

Hur tillförlitliga är faderskapstesterna från faderskapstest24.se? Icon/Plus Created with Sketch.

Tillförlitligheten och noggrannheten hos våra faderskapstester är mycket hög. Vid ett faderskapstest med negativt resultat (ingen biologisk relation) kan laboratoriet alltid fastställa detta med 100 % säkerhet. Vid positivt resultat (eller biologisk relation) fastställer laboratoriet alltid detta med minst 99,999 % säkerhet vid faderskapstester. Vid ett prenatalt faderskapstest är detta minst 99,9 %

Är din fråga inte listad? Du är välkommen att kontakta oss.